Brooddeeg * Bread Dough * Pasta di Pane |
BROODDEEG MAKEN Ingrediënten Hier zijn verschillende manieren en verhouding om brooddeeg te maken. Dit is de meest gebruikte is : 4 delen bloem - 2 delen zout en 2 delen water Bijvoorbeeld 400g meel (bloem) + 200g zout + 200ml water De hoeveelheden hangen af van wat en hoeveel je wilt maken. Let op: Vanwege de grote hoeveelheid zout is dit brood niet om te eten! Ook is veel zout nodig voor de conservering en de hardheid van het werkstuk. Andere benodigdheden: * Bloem - zout - water * Kom om in te mengen * Deegroller - mesje - plastic zak * Kwastjes om te schilderen * Transparante lak * Verf Bereiding Doe de bloem en zout in een kom en meng het goed door elkaar. Voeg daarna het water toe. Kneden tot een stevig deeg. U kan kneden met de hand of een mixer gebruiken. Wat kan er fout gaan: 1. Het deeg blijft kleven aan de handen of aan de kom: er is teveel water gebruikt. Oplossing: voeg meer bloem toe tot het niet meer plakt. 2. Het deeg is te droog en kruimelig en/of scheurt: er is te weinig water toegevoegd. Oplossing: voeg met hele kleine beetjes tegelijk water toe. 3. Tijdens het werken kan het deeg uitdrogen. Bewaar het daarom in een plastic zak en haal er die hoeveelheid uit die u op dat moment denkt nodig te hebben. Kneed weer even en rol het evt. uit met een deegroller. Strooi wat bloem op de tafel alvorens uit te rollen zodat het niet blijft kleven. (Net zoals bij pizza bakken) Bakken Het bakken moet geleidelijk aan gaan en niet te snel of op een te hoge temperatuur. Het deeg kan dan erg bruin worden (wat lelijk is) dus blijf je werkstuk in de gate houden. Is je werkstuk niet hard genoed dan moet je het langer in de oven laten. Afhankelijk van de dikte zal de baktijd 1 tot 3 uur bedragen. Bakken op 100 graden Celius. Bij dikkere of grote werkstukken zal dat rond de 10 uur liggen. Op kamertemperatuur laten drogen kan ook maar dat duurt dan wel enkele dagen. Controleer het gebakken werkstuk door er met een vork tegenaan te tikken. Als u een steenachtig geluid hoort, is het goed. Schilderen en lakken Nadat een werkstuk is afgekoeld kan het geschilderd en of gelakt worden. Men kan hiervoor plakaatverf gebruiken of acrylverf. Boeken Er zijn verschilende boekjes te koop in de handel over brooddeeg. Ook in de Bibliotheek kan u terecht. Hieronder ziet u er alvast twee. Kunst is natuurlijk om zelf iets te verzinnen en ontwerpen. De kerststerren heb ik gemaakt voor op een kerstkaart te plakken en zijn ong. 4 cm groot. In de gaatjes kan een wierrook stokje (van 10 cm) geplaatst worden. De kerstboompjes worden eerst nog groen geverfd en dan in de boom gehangen. |